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Dear Mr. Bowman:
Thie is }

- County Detention

' the County Juvenile Detention Facility
ished under the Act, The Department
helter care sexvices from private institu-
tions for juveniles who are so placed pursuant to court order
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under the Juvenile Court Act. (Xll. Rev, Stat. 1975, ch. 37,
pars. 701 et seg.) You ask whether part of the tax levy for
the maintenance of the County Detention Facility may be used,
either directly or indirectly, to pnré!mae shelter care at
private institutions for juveniles coming under the Juvenile
Court Act, and who are not committed to the County Detention
Pacility.,

It is my opinion that no portion of the tax levy
which is authorized under the County Detentiocn Home Act may be
used to purchase or otherwise provide for shelter care at
private institutions, or at any place other than the detention
home, for juveniles coming under the Juvenile Court Act,

Section 1 of the County Detention Home Act (Ill. Rev.
stat. 1975, ch, 23, par. 268l1) authorizes a county to establish
and maintain a detention home for the temporary care and
custody of dependent, delinguent, or truant children. Section 5
of the Act authorizes a county to levy a special tax for the
purpose of establishing and maintaining such a detention home.
Section 5 also expressly provides that: “Taxes collected undex
this Act shall not be expended for any purposes except those
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purposes authorized by this Act. ¢ ¢ & * Therefore, any valid
expenditure of revenue derived from the tax levy must be for a
parpose authorized by the Act. _

An examination of the language of the County Detention
Home Act yields the conclusion that m gpecial tax levy
authorized by the Act may be devoted only to the purposes of
establishing, staffing, operating and maintaining a particular
facility or institution which is within the control of the
county board. |

Sections 1, 2 and 3 of the Act (Ill, Rev, Stat. 1973,
ch, 23, pars., 2681, 2682 and 2683) state in pertinent part:

“$ 1. The board of county commissioners
or the county board in any county in this State,
may locate, purchase, erect, lease, or otherwise
provide and establish, support and maintain a
detention home for the temporary care and custody
2&6:9::;4@&. delinquent or truant children.

- "8 2., Such detention home shall be so arranged,
furnished and conducted, that, as near as practicable
for their safe custody, the inmates thereof shall

be cared for as in a family home and public school.
To this end the employees provided for and selected
to control and manage such home shall consist of a
man, woman or couple of good moral character, *» ¢ &
and such help or assistance as in the opinion of

the county commissioners, or board of supervisors,

as the case may be, shall deem necessary to the
proper care and maintenance of such home, » * » ¢
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*§ 3. The superintendent and matron, as well
as all other necessary employees, shall be appointed
by the county judge, to serve during his pleasure,
provided that each appointment shall terminate at
the next meeting of the county board if not con-
firmed by a majority of the board. Each shall
receive a monthly salary fixed by the county board.
The supplies or repairs necessary to maintain,
m“:;em 1isition of 1‘ ;?igmm the
upon the reguisition of its superintendent to
chairman of a committee as may be desicnated by
the county board, and the bills therefor shall be
audited, passed upon and paid as other bills
for supplies furnished for county institutions.*

There is nothing in the language of the Act which
purports to authorize, as a purpose of the Act, the purchase
of shelter care services from private institutions at which
minors are placed by the juvenile court. A private institution
would plainly not be under the county board's control to the
degree contemplated by the language of the Act. Since there
is no authority within the terms of the County Detention Home
Act for providing shelter care at privat§ institutions, I
therefore emelndo that no portion of the tax levy under the
County Detention Home Act may be ao used,

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




